Saffier – een koninklijke edelsteen
![Saffier – een koninklijke edelsteen](https://www.veermanjuwelen.nl/userdata/lijsten/7/84-saffier-een-koninklijke-edelsteen-G.jpg?v=dCGoJOS2oc)
Foto: Blauw bloed
Afgelopen week werd koningin Máxima 50 jaar! Onze koningin staat bekend om haar altijd stijlvolle verschijningen. Ze schittert in de mooiste outfits, maar ons oog valt natuurlijk op… de sieraden! Zo draagt Máxima sieraden met de mooiste edelstenen in de meest extravagante groottes en ontwerpen. De edelsteen die geliefd is binnen het Koningshuis, en ook veel terug te vinden is in de topstukken, is de koningsblauwe saffier. Daarom duiken we in deze blog in de wereld van deze edelsteen.
Saffieren feitjes
Saffier is een variant van het mineraal korund. De meest voorkomende vindplaatsen van deze edelsteen zijn India, Sri Lanka, Myanmar, Thailand, Montana, Cambodja en Australië. De prachtige steen is niet alleen in de kleur blauw te vinden, maar in alle kleuren van de regenboog! Andere kleuren dan blauw zijn zeer zeldzaam en worden daarom ‘Fancy Sapphires’ genoemd. Wist je dat er ook een kleurloze variant bestaat? Deze is uiterst zeldzaam en was in het verleden een alternatief van de diamant. Het is praktisch onmogelijk om deze kleurloze saffier te vinden!
Foto: srilankantourhub.com
Saffier scoort een 9 op de hardheidsschaal van Mohs. Daarmee is deze steen het tweede hardste materiaal na diamant. Saffier is net als diamant verkrijgbaar in verschillende vormen en maten. De drie meest gewilde slijpvormen van deze steen zijn de ronde, ovale en cushion vorm. Saffier is zwaarder dan een diamant. Een saffier van 1 karaat zal er dus kleiner uitzien dan een diamant met hetzelfde karaatgewicht.
Hoe wordt de prijs van saffier bepaald?
De waarde van een saffier wordt bepaald door de 4 C’s, net zoals bij diamant. De 4 C’s zijn carat, clarity, colour en cut. In het vorige blog lees je hier meer over!
Een saffier is het meest waardevol wanneer het een diepe kleurintensiteit bevat. Bij blauwe saffier is dat de typerende korenbloemblauwe kleur. Een te donkere kleur heeft meestal een negatief effect op de helderheid en schittering van de edelsteen, waardoor de waarde daalt.
Ben je van plan om een sieraad met saffier aan te schaffen? Let dan op de transparantie en zuiverheid van de edelsteen. Transparantie gaat over de doorschijnendheid van de steen en zuiverheid specificeert het type en aantal insluitsels. Er bestaan 5 niveaus van transparantie:
- Transparant: voorwerpen die achter de edelsteen zichtbaar zijn, zien er volledig doorzichtig en scherp uit
- Semi-transparant: afbeeldingen zien er ietwat wazig uit
- Doorzichtig: licht wordt nog doorgelaten
- Semi-doorzichtig: een klein deel van het licht wordt doorgelaten
- Opaque: er komt geen licht door
De Lady Diana ring
![De prinses Diana ring De prinses Diana ring](/userdata/image/de-prinses-diana-ring.jpeg)
De meest bekende saffierring ter wereld is toch wel de ‘Lady Diana’ ring ofwel de ‘Lady Di’ ring. In 1981 kreeg Diana deze saffierring als verlovingsring van prins Charles. Deze is gemaakt van witgoud met een blauwe 12-karaats saffier uit Ceylon (Sri Lanka). De verlovingsring is rondom bezet met 14 fonkelende diamanten die briljant zijn geslepen. Na de tragische dood van Diana ging de ring naar haar zoons William en Harry. Prins William vroeg Kate Middleton ten huwelijk met de ring.
Ringen met saffier bij Veerman Juwelen
Koningin Máxima en haar saffieren diadeemKoningin Máxima droeg tijdens de inhuldiging van koning Willem-Alexander eediadeem van saffier en diamant. Om precies te zijn waren dit 655 briljanten en 33 saffieren uit Sri Lanka. Het diadeem kent een rijke geschiedenis. Het is namelijk gekocht door Willem III als geschenk voor zijn vrouw Emma. Na de schenking is het diverse keren gedragen door haar. In 1928 kreeg de tiara een update. Het juweel was namelijk 700 gram en dit is wel voelbaar na een avondje dineren… Het frame werd aangepast en enkele diamanten werden verwijderd. |
|
Links: Emma, rechts: Juliana (foto genomen door Franz Ziegler/RVD)
In 2013 werd het diadeem aangepast. De pluim van het middenstuk werd verwijderd en vervangen door één briljant. Hierdoor verdween de Gotische stijl van het oorspronkelijke ontwerp naar de achtergrond. Het nieuwe ontwerp heeft meer weg van een kroon. Daarnaast is het frame hoger en breder gemaakt, waardoor het gewicht beter verdeeld wordt. Op de dag van de inhuldiging droeg Koningin Máxima het schitterende juweel!
Naast saffier en diamant zijn de edelstenen robijn en smaragd ook vaak te zien in koninklijke juwelen. Nog even geduld, in het volgende blog vertellen we je hier meer over!
Foto: vorsten.nl
Foto: herealmyroyals.com