Tijd voor een nieuwe baan? Dan zoeken wij jou! Bekijk hier onze vacatures.
9.7
Winkelmandje
Zoeken
 

Blog

Lees hier onze blogberichten over sieraden en horloges. Wilt u op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes? Abonneer op onze nieuwsbrief! 

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Legeringen in goud en platina: hoe zit dat?

Legeringen in goud en platina: hoe zit dat?

Gouden sieraden zijn nooit 100% puur goud. Hetzelfde geldt voor goud dat in horloges is verwerkt. Puur goud (24 karaat) is namelijk van nature zacht materiaal. Om sieraden te creëren moet het goud harder zijn. Zo wordt het sieraad vormvast en verbuigt het niet tijdens het dragen. Om het goud harder te maken zijn andere (edel)metalen nodig. Hoe gaat dit in zijn werk? En hoe zit dat dan met andere metalen zoals platina? Dat lees je verderop.


Wat is goud eigenlijk?

Eerst even terug naar wat goud is. Goud is een edelmetaal. Dit is een scheikundige benaming voor metalen die geen last hebben van aantasting door zuur of oxidatie. Dit is dan ook voor een beperkt aantal metalen weggelegd. Ook zilver en platina mogen zich edelmetaal noemen.

De eigenschappen van goud

Goud is erg zwaar door zijn hoge dichtheid. Wanneer je bijvoorbeeld een pak melk vult met goud, dan weegt dit pak ruim 19 kilo! Daarnaast heeft goud een opvallende gele kleur, de meeste edelmetalen hebben namelijk een grijze of ietwat witte kleur. Goud is schaars en daarom ook kostbaar. Het vertrouwen in goud is groot, want goud behoudt zijn waarde en zal niet van de één op andere dag helemaal niets meer waard zijn.

Legeringen in goud en platina - 2

Wat is een legering?

Om een sieraad vormvast te krijgen, zijn meerdere metalen nodig. Een menging van meerdere, vloeibare metalen in een ander metaal wordt legering genoemd. Afhankelijk van de gekozen legering ontstaat er een goudkleur in een bepaald gehalte.   

Goudkleuren


Geelgoud

Puur goud heeft een donkergele kleur, tegen oranje aan. Om het te kunnen verwerken tot sieraden moet het harder gemaakt worden. Hiervoor wordt zilver en koper toegevoegd en dit resulteert in geelgoud.

Witgoud

De basis van witgoud is geel. Er zijn meerdere componenten nodig om een witgouden kleur te creëren. Vroeger werd nikkel toegevoegd aan goud voor een witgouden kleur. Tegenwoordig gebeurt dit niet meer, omdat het materiaal vaak een allergische reactie opwekt. De legering van witgoud bestaat uit puur goud gemengd met palladium, zilver of zink. De natuurlijke kleur van witgoud is en blijft wit met een zachte gele glans. Om het witgouden sieraad stralend wit te maken, wordt het afgewerkt met een laagje rhodium. Dit laagje slijt door het dragen op den duur af, waardoor de natuurlijke kleur van witgoud naar boven komt.

Overigens komen diamanten beter tot hun recht in een witgouden zetting. Wil je meer weten over de edelsteen diamant? Klik hier voor onze blog over diamanten.

Legeringen in goud en platina - 3

Roségoud

Om een roségouden kleur te krijgen, wordt koper gemengd bij puur goud. Voor een lichtere tint wordt een klein percentage wit metaal toegevoegd, zoals zilver. Goed om te weten; geel-, wit- en roségoud zijn alle drie evenveel waard. Mits ze hetzelfde karaatgehalte hebben.

Het verschil tussen goud en platina

Platina is een bijzonder edelmetaal. Het is namelijk zeldzamer en zuiverder dan goud. Bovendien is platina een hypoallergeen edelmetaal. De legering van platina bestaat uit 95% zuiver platina en 5% andere materialen. 18 karaat goud bestaat uit 75% zuiver goud en 25% andere materialen.

Platina is een erg hard materiaal waardoor het nagenoeg niet slijt. Al zou het gebeuren dat er krasjes op het oppervlak verschijnen, dan nog gaat er geen platina verloren. Dit komt door de uitzonderlijk dichte moleculaire structuur. Bij bekrassing wordt het metaal verplaatst, waardoor een soort van ribbels achterblijven op de randen van de kras. Bij bekrassing in goud, verliest het een klein beetje metaal.

De kleur van platina blijft in tegenstelling tot witgoud hetzelfde. Platina is overigens veel zeldzamer dan goud. Per jaar wordt er in vergelijking veel minder platina-erts ontgonnen dan gouderts. Respectievelijk gaat het over net geen 200 ton tegenover maar liefst 1500 ton ertsen. Al deze kenmerken van dit edelmetaal zorgen ervoor dat de prijs van platina sieraden hoger is dan van gouden sieraden.

Platina sieraden bij Veerman Juwelen

Ben je geïnteresseerd in platina sieraden? Of wil je meer weten van dit edelmetaal? We helpen je graag verder! We maken regelmatig voor onze klanten sieraden op maat. Ook kun je bij ons terecht voor platina trouwringen, aanzoeksringen en andere platina sieraden. In onze winkel hebben we ook een groot assortiment aan gouden sieraden.


Gerelateerde blogs

Alles wat je wil weten over trouwringen

Lees blog

Checklist: vind dé perfecte verlovingsring!

Lees blog