De charme van mechanische uurwerken
![De charme van mechanische uurwerken](https://www.veermanjuwelen.nl/userdata/lijsten/7/86-de-charme-van-mechanische-uurwerken-G.jpg?v=dCGoJOS2oc)
Mechanische horloges bevatten uurwerken waaraan geen enkel elektrisch onderdeel te pas komt. Deze uurwerken kun je horen én voelen, het is als een micromachine met hart. Wij zijn, als echte horlogeliefhebbers, fan van deze techniek. En na het lezen van dit blog ben jij wellicht ook fan!
Twee soorten uurwerken
Om te beginnen zijn er twee soorten mechanische uurwerken:
-
Automatische horloges; worden automatisch opgeladen door de beweging van de pols. Dus door het uurwerk te dragen en gewoon te bewegen, wandelen, schrijven enzovoort.
-
Handopwind horloges; worden opgeladen door een paar keer te draaien aan een kroon (rechts aan een horlogekast). Hoe vaak er gedraaid moet worden is afhankelijk van het type/model uurwerk. Dit kan 1x per dag/week/maand zijn.
Mechanische uurwerken bestaan uit tientallen (soms honderden) verschillende onderdelen. Deze onderdelen zijn vanwege het kleine formaat erg fragiel. De haute horlogerie is een vak apart, een reparatie kan daarom niet zomaar door elke juwelier worden uitgevoerd. Enkel de daartoe specifiek opgeleide horlogemakers kunnen (en mogen) reparaties uitvoeren van een mechanisch horloge. Ondanks de technologie en digitale evoluties van de afgelopen eeuw, is het mechanisme van zo’n horloge door de jaren heen nagenoeg identiek gebleven; een echt designerstuk!
De werking
Een automatisch horloge windt zichzelf op door de beweging van je pols. Daarmee wordt een zogenaamde gangreserve opgebouwd. Dit is de tijd tussen een volledig opgewonden veer en het uiteindelijk tot stilstand komen van het uurwerk. De gangreserve van een eenvoudig mechanisch uurwerk is in veel gevallen 38 tot 40 uur. Op dit gebied zijn veel ontwikkelingen gaande; er worden al automatische uurwerken geïntroduceerd met een gangreserve van maar liefst 80 uur!
Al ruim tweehonderd jaar zijn horlogemakers bezig om automatische horloges zo precies mogelijk te laten lopen. Hoe kostbaar een mechanisch horloge ook is, elk horloge met een automatisch uurwerk heeft een kleine tijdsafwijking. Bij een Zwitsers mechanisch horloge mag de tijdsafwijking max. 15 seconden per dag zijn.
Een watchwinder houdt het uurwerk in beweging zodat het horloge niet stil komt te staan als het niet gedragen wordt. Bij Veerman Juwelen ontvang je een luxe watchwinder cadeau bij aankoop van een automatisch horloge vanaf €1.500,-!
Het geheim voor een levenslang draagplezier
In een mechanisch uurwerk moeten alle onderdelen feilloos op elkaar aansluiten, tot op de 1000e mm nauwkeurig. De onderdelen zijn gesmeerd met olie. Na een aantal jaar zal de olie verdrogen en de smerende werking verliezen. Het horloge gaat dan achterlopen. Wanneer je dit merkt heeft het horloge z.s.m. onderhoud nodig. Zo voorkom je slijtage in het uurwerk. Gemiddeld heeft een automatisch horloge één keer in de vijf tot zeven jaar onderhoud nodig. Deze servicebeurt mag alleen uitgevoerd worden door een gediplomeerde uurwerkmaker. Het uurwerk wordt volledig uit elkaar gehaald en gereinigd. Versleten onderdelen worden vervangen. Een horlogemaker kan meerdere uren bezig zijn met één horloge, afhankelijk van hoe gecompliceerd het uurwerk is. Wanneer je op tijd de onderhoudsbeurt laat uitvoeren zal het horloge eindeloos mee blijven gaan!
De strijd tegen het magnetisme
Een mechanisch horloge kan onder invloed van een sterk magnetisch veld erg voor of achter gaan lopen. O.a. tablets, mobiele telefoons en speakers kunnen ervoor zorgen dat een automatisch horloge gemagnetiseerd raakt. Hun magnetische aantrekkingskracht ontregelt het binnenwerk, wat zich uit in een horloge dat voor of achter begint te lopen. In een omgeving waar sterke magnetische spanningen aanwezig zijn krijgen mechanische horloges het moeilijk. Onlangs vertelde één van onze klanten over haar mechanische horloge die de laatste tijd een paar minuten per dag achter begon te lopen. Bij navraag bleek ze elke avond het horloge op haar iPad te leggen bij het nachtkastje. Het werd ons toen duidelijk; het magnetisme binnenin de iPad ontregelde de precisie van haar mechanische horloge. Horlogemerken zijn vandaag de dag hard bezig met het innoveren van hun uurwerken. Alle ontwikkelingen en continue research beloven een permanente oplossing voor dit probleem in de nabije toekomst!
Je bent weer wat wijzer geworden over mechanische uurwerken! Heb je nog vragen? Neem gerust contact met ons op.