Tijd voor een nieuwe baan? Dan zoeken wij jou! Bekijk hier onze vacatures.
9.7
Winkelmandje
Zoeken
 

Blog

Lees hier onze blogberichten over sieraden en horloges. Wilt u op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes? Abonneer op onze nieuwsbrief! 

Aanmelden voor de nieuwsbrief

De 6 meest voorkomende functies op een horloge

De 6 meest voorkomende functies op een horloge

Een nieuw horloge uitkiezen kan behoorlijke lastig zijn, er is zoveel keuze. Er zit verschil in design, uurwerk en functies. In deze blog nemen we je mee in de meest voorkomende functies van horloges. Want naast alleen de tijd weergeven, worden horloges uitgerust met diverse functies.

Ben je benieuwd wat een automatisch uurwerk inhoudt? Lees dan onze blog over automatische uurwerken.


De chronograaf

We beginnen met de populairste functie: de chronograaf. Een chronograaf is een horloge dat is voorzien van een stopwatch functie. Het is een erg herkenbare functie door de drie kleine sub-wijzerplaatjes op de wijzerplaat en de twee extra knoppen aan de zijkant van de kast. De knoppen (ook wel pushers genoemd) worden gebruikt voor het starten, stoppen en opnieuw instellen van de timer-functie, zonder met het horloge zelf te interfereren.

Je ziet chronografen terug bij klassieke horloges zoals bij het merk Frederique Constant of Carl F. Bucherer. Maar ook bij sportieve horloges zoals bij Tissot of Maurice Lacroix.

De moonphase

Het woord moonphase zegt eigenlijk al genoeg: een horloge met een maanstand. De verschillende fases van de maan zijn af te lezen door een kleine opening op de wijzerplaat. Meestal is in deze opening een fraaie afbeelding te zien van de maan en hoe deze er op dat moment uitziet. Vaak wordt een maanstand toegepast bij klassieke horloges.

De GMT

GMT staat voor Greenwich Mean Time, het nulpunt vanwaar de wereld in 24 verschillende tijdzones is opgedeeld. Geen complicatie is vandaag de dag zo handig als een GMT-functie. Hierbij geeft het horloge gelijktijdig de tijd aan in een andere tijdzone. Dit is handig als je veel reist, familie in het buitenland hebt wonen of op zakelijk gebied internationaal actief bent.

De meest voorkomende manier waarop een tweede tijdzone wordt aangeduid is met een extra wijzer op de wijzerplaat. Deze tweede wijzer is in te stellen op een andere tijd dan de hoofdwijzer zodat u in één oogopslag de tijd in twee verschillende tijdzones kunt aflezen.


De Perpetual calendar

Een perpetual calendar is een eeuwigdurende kalender. Een horloge met een eeuwigdurende kalender geeft de datum (of dag en maand) weer, waarbij automatisch rekening wordt gehouden met het aantal dagen van de maand en de cyclus van schrikkeljaren. Waarbij je normaliter een horloge met een eenvoudige kalender vijf keer per jaar handmatig moeten corrigeren, na elke maand met minder dan 31 dagen, is dit niet nodig bij een perpetual calender . Gezien een horloge met een eeuwigdurende kalender precies weet wanneer de maand 30 of 31 dagen heeft of wanneer het een schrikkeljaar is, hoef je het horloge dus nooit meer te corrigeren.

De Annual calendar

Naast de perpetual calendar is er ook de annual calendar. Dit wordt ook wel de jaarlijkse kalender genoemd. Dit type kalender weet het verschil tussen lange en korte maanden, dus de 30 of 31 dagen in de maand. Echter houdt de annual calendar, in tegenstelling tot de perpetual calendar, niet rekening met schrikkeljaren. Daarom moet dit type horloge aan het eind van februari handmatig worden versteld.

De duikersring

Een duikersring op een horloge is speciaal gemaakt voor duikers. Het is een herkenbare lunette, die naast een stoere uitstraling ook een belangrijke functie heeft. Duikers kunnen namelijk tijdens het duiken aan deze ring zien hoelang ze al onder water zijn. De horloges met zo’n ring worden uitgerust met een hoge waterdichtheid, zodat je met een gerust hart zo diep kan duiken als je maar wil.

De duikersring kan je alleen naar links draaien totdat hij gelijk staat met de minutenwijzer. Tijdens het duiken en zodra je na je duik weer boven bent, is op je horloge zichtbaar hoelang je hebt gedoken. Op deze manier kom je er ook achter voor hoeveel minuten aan zuurstof je nog hebt! Bij de eerste duikringen was het mogelijk om de duikersring zowel naar links als rechts te draaien. Dat klinkt als ideaal. Maar daar zijn de horlogemakers vanaf gestapt. Want draaide je de duikring per ongeluk onder water de verkeerde kant op, dan gaf het aan dat je over meer tijd beschikte onder water dan je werkelijk had.

Longines Hydroconquest duikersring


Gerelateerde blogs

Terugblik: bijzondere doorbraken in 2021

Lees blog

De charme van mechanische uurwerken

Lees blog